Pamukspor Sports Complex
- Client: Pamukspor
- Location: Kartal,
İstanbul - Project Date: 1992
- Architectural Design: Ersen Gürsel,
Haluk Erar - Architect: Erol Yüksel,
Nihal Keskintaş,
Metin Yıldız - Controller: Yalçın Kayıtmaz
- Structural Engineer: Seçil Evin
- Mechanical Engineer: Isısan A.Ş.
- Electrical Engineer: Bozfakıoğlu Elektrik
- Construction Firm: Baytur A.Ş.
- Construction Date: 1992-1993
- Construction Site Area: 7400 m²
- Construction Area: 4581 m²
- Proje Disiplini: ARCHITECTURAL
- Proje Tipi: SPORT
- Proje Durumu: Completed
Pamukspor Merkezi başlangıçta Çukurova Basketbol Kulübü’nün İstanbul’daki spor faaliyetleri için, bir kapalı antrenman salonu ve sporcuların kamp yapabilecekleri basit bir tesis olarak düşünüldü. Zamanla tesisin niteliğinde kulüp yönetimi ve yatırımcıların istek ve görüşleri doğrultusunda gelişmeler oldu ve tesis uluslar arası standartlara uygun seviyede hizmet verebilecek bir konuma geldi.
Tesisin projesinin geliştirilme süreci devam ederken, uygulamaya başlandı, ancak her geçen gün ortaya çıkan yeni görüşlerle değişikliğe uğradı. İnşaat 16 ayda tamamlandı.
1992 yılında Çukurova Basketbol Şubesi’nin kapanması üzerine tesis, Pamukspor Merkezi olarak yeniden biçimlendirildi. Ancak, bu gelişmeden sonra tesisin geniş kapsamlı bir spor aktivitesine kavuşması söz konusu olduğundan, squash, kondisyon, aerobik, masa tenisi ve sauna imkanı veren alanlar ile açık/kapalı yüzme havuzu ve tenis kortları gibi yeni ögeler de proje kapsamına dahil edildi. Bu durumuyla tesis, başlangıçtaki amacından tamamen farklı olarak, dışarıya da hizmet verir hale getirildi.
Kapalı spor salonu, özel bir perdeyle ikiye ayrılarak, aynı anda iki ayrı takımın antreman yapabileceği ve gerektiğinde uluslar arası maçların oynanabileceği nitelikte projelendirildi. Tesisin basketbol, squash ve kondisyon salonu ile ilgili tüm donanımları yurt dışından sağlandı. Projenin mimar ve uygulayıcılarının şansı, planlama aşamasında basketbol sporu alanında yetişen değerli spor adamlarından Rıza Erverdi’nin desteğine sahip bulunulmasıdır.
Bu türlü spor tesislerinde alışılmış olan minimum standart ve kaliteyle yetinmeyi öngören teknik ve anlayış, bu tesisin planlanmasında tamamen değiştirilmiş, gerek fonksiyonların birbirleriyle olan ilişkilerinin çözümlenmesi, gerekse seçilen malzemelerin kalite ve renklerinin canlılığı, sporcu ve seyircilerin heyecan duymalarına olanak veren bir şekilde ele alındı.